doorgaan naar hoofdinhoud

’t oud kasteel is onneembare vesting (geworden)


door eric, eddy, tom, geert (foto's ruben)

17 november 2024

nationale interclubs ronde 4
geel 2 - dworp 1
tournai 3 - dworp 2
dolle toren leuven 5 - dworp 3

foto Tom

Op 6 oktober, speelden we onze eerste thuismatch van het seizoen. Afgelopen zondag was dus de tweede keer dat we in het vertrouwde (oude) kasteel speelden. De eerste thuismatch wonnen we met glans. Even goed of beter doen dan op 6 oktober was dus de boodschap.

Team 1 nam het op tegen Geel 2 dat in de vorige ronde stevig had uitgehaald. Desondanks is dit een ‘te pakken’ ploeg. Tenminste als we er ‘ons gedacht’ bij houden. Winst zou vooral leuk zijn om het degradatiespook voor langere tijd op veilige afstand te houden.

Voor de tweede en de derde ploeg, respectievelijk tegen Doornik en Leuven, is de opdracht eigenlijk elke week even eenvoudig als ze moeilijk is. Om te promoveren moet je winnen, steken laten vallen kan dus niet. En ook al zijn onze teams beter, dat is geen sinecure. Een ongelukje zit in een klein hoekje.

Met zelfvertrouwen en ambitie spring je echter al een heel eind. En daaraan ontbreekt het de meeste spelers dit seizoen niet.

Kempenzonen kansloos, Dworp oppermachtig

We mochten niet mopperen bij aanvang van dit duel. De jonge ploeg uit de ‘Barmhartige Stede’ kwam verzwakt aan de start. Vooral Tom op bord 1 slaakte een zucht van opluchting.

Van Geel naar Essenbeek is een heel eindje fietsen. Het zesde bord was dus flink te laat en ook veel te zwak voor Diederik die met zwart al snel veel beter kwam te staan. Niet veel later won hij ook. Het voorgerechtje zullen we maar zeggen.

Ook Kjell op bord 5 met wit bouwde een rustige drukstelling op die na verloop van tijd uitmondde in een tweede vol punt. Het gaat hard en goed, al 2-0. En btw dat betekent ook dat de twee laatste borden voor het eerst dit seizoen doen waarvoor ze zijn ingehuurd namelijk winnen.

Dan volgde een halfje op bord 2 waar Serge met zwart een Siciliaan op het bord toverde. Na enige schermutselingen werd de vredespijp gerookt op initiatief van onze man. De vierde remise op rij van Serge. Goed bezig.

Helaas volgde dan een nul op bord 4 waar Frank met zwart in een flinke vormcrisis verkeert. Ergens tastte hij mis waarna hij zonder enige compensatie een kwaliteit moest inleveren. Frank kreeg het jammer genoeg niet meer rechtgezet. Misschien kunnen enkele snelle remises in de volgende rondes onze man terug in de winning mood brengen.

Tom op bord 1 met wit speelde een grillige partij met een schitterend slot (Tc8), een schaakprobleem look-a-like. Onze man, in vliegende tijdnood, zag het een zet of drie vooraf. De computeranalyse is echter bikkelhard. Tom: “Omwille van Tc8 speelde ik Dd2. Maar eigenlijk is dat mijn enige fout van de partij. Want zwart kan met Kh7 voordeel halen. Een zet waar je niet instinctief naar kijkt. Hij blunderde (Pe6) op mijn fout en dan is het na Tc8 over en uit. 89% nauwkeurigheid. Niet fantastisch door de blunder die een blunder uitlokt.” Resultaat: wit wint een vol stuk en de ploeg wint de match, het is al 3,5-1,5.

Ik (Geert) kon op 3 met wit de score dus enkel nog aandikken. Zo geschiedde. Een aangenomen damegambiet, mondde uit in een goed middenspel voor mij. Ik wrong het echter flink de nek om en ook het eindspel leek nergens op. Gelukkig speelde de man van Geel ook niet op topniveau, hij was even onnauwkeurig. Winst voor mij dus en een eindstand van 4,5-1,5. Goed zo.

Doornikzanen kansloos, Dworp oppermachtig

Gezien het Elo-verschil op alle borden was Dworp 2 ruimschoots favoriet. Bord 4 was een onervaren niet-gequoteerde speler die in een vorige ronde gewonnen had tegen een 1300 (Elo 1/2024).

Op bord 3 verwachtte Eddy met wit hevig weerwerk maar 1.c4? bleek meteen een totaal verkeerde keuze. Zwart beperkte zich tot systematisch verdedigen en snel afruilen naar een remise-eindspel. In het late middenspel kwam er dan toch actie in het spel. Midden op het bord ging de zwarte dame verloren; een witte toren plus loper waren onvoldoende als compensatie. Bij de tijdscontrole stonden alle zwarte stukken passief opgesteld en had wit kunnen winnen middels een paar studieachtige pionoffers. In de plaats daarvan verzandde de partij in een billijk gelijkspel want toren plus loper of paard konden voldoende samenwerken om de losgeslagen witte dame op afstand te houden.

Bernard op bord 2 met zwart kon lange tijd nauwelijks voordeel halen. 5 pionnen voor zwart tegen 4 voor wit op de koningsvleugel en een wit pionnetje op a3 op de damevleugel. Wit verdedigde dit pionnetje met beide torens op a1 en a2. Veel te passieve opstelling van deze torens, je moet toreneindspelen immers actief spelen! Zwart speelde de pionnen op de koningsvleugel op en creëerde een vrijpion. Deze rukte op naar e2 ondersteund door de koning en met mat volgend op de volgende zet gaf wit op. Zwart had natuurlijk dat pionnetje op a3 moeten prijsgeven en de 4 torens op het bord moeten houden met nog kansen op remise. 1,5-0,5 voor ons.

Yentl met wit op 1 bouwde rustig het initiatief op met alle stukken en uiteindelijk kon zwart materiaalverlies niet vermijden. Niet op zoek naar combinaties dus maar met een steeds verhoogde positionele druk. Van omstaanders hoorde ik dat ze toch wel onder de indruk waren van deze prestatie. Zeer goed gespeeld dus en al 2,5-0,5.

Eric op 4 met zwart won snel een centrumpion op e4 en stond helemaal gewonnen. In plaats van af te wikkelen naar een gemakkelijk gewonnen eindspel meende hij door een pionoffer op e4 een mooie matcombinatie te zien op de onderste rij. Met de witte toren kon deze pion echter geslagen worden en geen mat maar een volledig gelijke stelling! In tijdnood (zwart speelde een drietal zetten met nog 2 seconden op de klok) ging er door een dubbelaanval nog een stuk af. Met gelijke pionnen had wit een toren tegen een zwartveldige loper met elk een dame. Wit maakte een luchtgat –‘was is der mensch ohne ventil’, een geliefde uitspraak van de nu 95- jarige Hans Bouwmeester, naar Tarrasch- op h3. g3 ware beter geweest. Een witte toren belandde op b8 en de zwarte dame op c7 en de zwarte koning vluchtte veilig naar h6. Op zet 40 speelde wit Dg3??, zwart gaf schaak op e1, en na Kh2 uiteraard Le5! Met na f2-f4 (het beste) torenverlies op b8; Wit raakte echter de dame aan -Eric nam aan dat hij op h4 schaak wilde geven- uiteraard illegaal. Eric was er snel bij om ‘touche!’ te zeggen en dan blijft zwart over met een dame meer! Moraal van het verhaal: kies een eenvoudige winst in plaats van het te mooi willen doen. Een lesje, gelukkig zonder negatieve gevolgen! 3,5-0,5 gewonnen.

Leuvenaren kansloos, Dworp oppermachtig

Op alle borden, behalve op 1, waar een talentvolle jeugdspeler zat, was Dworp favoriet in deze ontmoeting tegen Leuven.

Nathan, met zwart op het vierde bord gaf het goede voorbeeld. Hij veroverde al snel een dame tegen een toren, en even later volgde het mat. Blitzkrieg! 1-0 voor ons.

Jules met wit op 3 volgde al snel het goede voorbeeld: met elk een toren zagen we nog net dat Jules een pion tot dame kan promoveren. Blitzkrieg bis en al 2-0.

Een blij weerzien met Ruben, die onze troepen versterkte en met zwart op het tweede bord speelde. Hij zette de partij goed op en weefde uiteindelijk een matnet met 2 torens op de tweede rij. h7-h5! bezegelde het lot van de witte koning op de h-lijn. 3-0!!

Peter met wit op bord 1 overzag in de opening het verlies van een centrumpion. En het ging van kwaad naar erger: ook kwaliteitsverlies op a1. Zwart kon hier probleemloos zijn koningsloper voor ‘opgeven’. Peter vocht nog een hele tijd door maar kon het tij niet meer keren. Aan de uitslag van de match veranderde het niets meer. Dworp 3 wint met 3-1.

Naspel

Met de overwinning tegen een verzwakt Geel heeft Dworp 1 een goede zaak gedaan in het klassement. We staan nu op een veilige gedeelde vijfde plaats, ongeveer op onze Elo-sterkte, en hebben na vier rondes dus al 5 matchpunten voor op het nog puntenloze en schijnbaar al veroordeelde Mechelen 2. Op de tweede degradatieplaats met twee matchpunten staat Europchess 2, zijnde onze tegenstander in de volgende ronde. Winst tegen hen zou ons definitief van alle zorgen bevrijden. De sterkte van het team Europchess-Eurocraten valt echter moeilijk in te schatten. Het kan vriezen, het kan dooien, ze ‘verbruikten’ de voorbije vier rondes al 14 (!) spelers. In dat verband is een pluim voor ons zestal trouwens wel op zijn plaats. Iedereen is elke ronde trouw op post. Bedankt daarvoor!

De directe achtervolgers van Dworp 2 voor de eerste plaats, Sambreville 3 en Caissa Europe, speelden 2-2 gelijk. Caissa Europe 5 was versterkt, Sambreville iets zwakker dan tegen ons. Wij hebben nu 8 matchpunten, dat zijn er twee meer dan Caissa Europe 5. De volgende ronde gaan we bij hen op bezoek. Een topmatch!

Dworp 3 blijft inmiddels aan de leiding. CREB 3 won wel met 0-4 bij Bosvoorde 4 en heeft dus evenals wij 8 matchpunten uit 4 wedstrijden. Wij hebben wel één bordpunt meer. Beide ploegen ontmoeten elkaar pas in de laatste ronde! Dat wordt een thriller… Als enige volgt Braine 3 op de derde plaats op twee matchpunten.

Eén ding is inmiddels zeker: de tegenstand komt met knikkende knieën naar ’t Oud Kasteel. Het is stilaan een onneembare vesting geworden.

Individueel zijn er enkele absolute uitblinkers. In de eerste plaats Yentl (4/4!) op het eerste bord van ploeg 2 en een tpr van 2496 (ja wadde…). Ook de twee belangrijkste inktoelies van dit verslag doen het goed. Geert, bord 3 ploeg 1 en Eric, ploeg 2 bord 4 hebben 3,5/4 met respectievelijk een tpr van 2276 (‘almost international’ haha) en 1892. Ook Kjell, bord 5, ploeg 1 is ongeslagen en met drie uit vier goed bezig (tpr 2047).

In ploeg drie ontpoppen onze youngsters Jules en Nathan zich tot de sterkhouders op bord drie en vier. Jules heeft 2 uit 2 (tpr 2372) en Nathan 3 uit 4! (tpr 2200). Top jongelui! Het zal ongetwijfeld ook lesgever Eddy plezier doen. Tot 1 december voor alweer ronde 5 op verplaatsing.

uitslagen en standen interclubs