doorgaan naar hoofdinhoud

dworp 1 en 3 halen flink uit, team 2 in de touwen


door eric, eddy, bernard, frank, geert

19 februari 2024

nationale interclubs ronde 8
dworp 1 - europchess 2
dworp 2 - crelel 6
dworp 3 - leuze 2

Na de zware pandoering vorige ronde in Aalst stonden de Dworpenaren van team 1 op scherp. Wraak zal zoet zijn. Want nee, zo zwak zijn we echt niet. We plooiden ons dan ook dubbel tegen Europchess, een club waar je vooraf geen peil op kan trekken. Ze beschikken over een brede kern en kunnen dus zeer sterk opkomen maar net zo goed erg zwak. Zorgen om zieken ook. Voor het eerst in 42 ronden (!) geen Diederik in de basiszes. Walter was gelukkig niet te beroerd om in te vallen.

Dworp 2 maakte zich vooraf tegen de leider uit deze afdeling niet al teveel illusies. Temeer daar Peter op het appèl ontbrak. Maar je weet maar nooit, er kan altijd wel een appel uit de kast vallen, nietwaar.

Team 3 ten slotte zit de laatste ronden in de winning mood. Zaak is van dat door te trekken. Come and see this sundayafternoon.

Eerste team hakt (zwakke) tegenstand in mootjes

We waren aan onszelf een revanche verschuldigd na de uitermate triestige bedoening vorige ronde. En menig Dworps hartje sprong op van vreugde toen we de Europchess- opstelling onder ogen kregen. Hun ‘normale’ bord 3 zat nu op 1. Met andere woorden, ze waren uitermate zwak opgekomen.

Dat bleek al meteen op bord 5. Frank met wit rolde zijn tegenstander in sneltreinvaart op. We laten het hem zelf uitleggen. “Nog eens een theoretisch openingsvalletje kunnen opzetten:

1.e4 ç5 2.ç3 d5 3.ed5: Dd5: 4.d4 çd4: 5.çd4: Pç6 6.Pf3 Lg4 7.Pç3 Dd8? 8.d5! Pe5?? 9.Pe5: +- Ld1: 10.Lb5+ Dd7 11.Ld7: Kd8 12.Kd1: f6 13.Pf7+ Kd7: 14.Ph8: Ke8 15.Le3 Ph6 16.Pb5 Tç8 17.Tç1 Tç1: 18.Kç1: g5 19.Pc7+ Kd7 20.Pe6 1-0

De zet 8…Pe5: kreeg ik al eens tegen in 1989, daar gaf mijn tegenstander al op na 9.Pe5:, en in 2010 waar mijn opponent 12…Pf6 speelde i.p.v. 12…f6. Ik vervolgde toen met 13.La4, gevolgd door onmiddellijke opgave. Ook al verschillende keren kunnen toepassen in blitz- en rapidpartijen. In mijn partijendatabase zag ik dat ik tegen mijn tegenstrever Vladymyr Dedobbeleer al eens eerder speelde in 1992. Toen won ik in 23 zetten.”

Na dit miniatuurtje zag het er op alle borden, behalve bij Walter, vrij goed uit. Geert (ik dus) op bord 4 met zwart kon nog eens Frans spelen. De witspeler pakte het wel grof aan om wat aanval op de zwarte koning te krijgen. Hij keek niet op een pionnetje of een kwaliteit. Die driestheid noopte zwart wel tot nauwkeurig spelen. Eens dat voor elkaar was het punt binnen. 2-0.

Het volgende verdict viel aan bord 3, bij Kjell met wit. Heb er niets van gezien maar het lijkt erop dat onze man zijn tegenstander alle kleuren van de regenboog heeft laten zien. Hoepla meteen 3-0, een matchpunt hebben we al.

Tom op 2 met zwart kreeg dezelfde opening op het bord als wat Frank op 5 met wit speelde. De ‘grote lafaarden-variant van het Siciliaans. Tom bromde wel wat over slecht uit de opening gekomen maar daar was al bij al op het bord weinig tot niets van te merken. Integendeel, hij stond misschien twee zetten wat minder maar daarna kneep Tom het Europchess-vriendje probleemloos tot appelspijs. 4-0, game, set en match. Borden 1 en 6 mogen freewheelen.

Serge op 1 stond met wit trouwens ook goed met een pionnetje meer. Ook hier Frans zoals op bord 4 maar onze man met wit dus. Door de ongelijke lopers was het evenwel nog werken om het materiële voordeel om te zetten in een vol punt. Als dat überhaupt al mogelijk zou zijn. Uiteindelijk werd het dus remise. Goed genoeg.

Het enige echte zorgenkindje deze ronde was Walter met zwart op 6. Hij stond een pion achter, koning in het midden en de koningsvleugel niet ontwikkeld. Walter had wel enige druk. Er volgde een hele afruiloperatie waarna er wel stukken maar nauwelijks nog pionnen overbleven. Uitermate moeilijk voor wit om dit te winnen. De man van Europchess ging dan ook graag in op het remisevoorstel van Walter. Top 5-1!

Een zwaluw maakt helaas de lente niet

Team 2 kon, net zoals de eerste ploeg, de puntjes goed gebruiken. Maar het was wel tegen de leider en dat was dus geen makkie. Even laaide de hoop op na een snelle winst van Bernard op bord 1 met wit tegen een sterke tegenstander van 1971 Elo –de sterkste gastspeler in de zaal zelfs! En of Bernard van deze partij genoot, we laten het hem zelf uitleggen.

“Na het uitvoeren van zijn 18de zet stak mijn tegenstander ineens zijn hand uit. Ik begreep niet direct wat hij wou maar hij zei me dat hij opeens gezien had dat hij zijn dame verloor wegens een aftrekschaak in twee zetten (score +6). Ik had dit nog niet gezien maar nam wel de opgave aan. Geen paniek want de zet waar ik over aan het nadenken was, was een andere (f5) die na enig denkwerk van de computer nog sterker blijkt te zijn dan de dame-winst (score +7) 😊 Dus zelfs als ik de dame-winst niet zou gezien hebben, dan had ik een zet gespeeld die eigenlijk nog sterker was. Overigens is een deel van mijn overwinning de toepassing van een trucje dat ik lang geleden geleerd heb van een clubgenoot: stel in een ingewikkelde stelling die nog gelijk is remise voor. Weigert de tegenstander dan voelt hij zich verplicht om te bewijzen waarom hij weigert. De kans bestaat dat hij blundert door dit te doen. Wat hij ook effectief deed in de partij.”

Mooi en 1-0 voor Dworp.

Eric met zwart op 4 kwam niet goed uit de opening, zijn stukken stonden elkaar in de weg zodat een harmonische ontwikkeling niet mogelijk was. Op het moment dat hij een pion ging verliezen diende hij een passieve zet te spelen. Hij koos echter voor een actieve maar die verloor zelfs een stuk! Enkele valletjes leverden niets meer op. Waarom mijn tegenstander na de partij ‘bien joué’ zei was mij een raadsel, of was dat voor zichzelf bedoeld? Eric binnenkort op pensioen, ook op schaakpensioen? Nee toch ?!! 1-1

Yentl met zwart op bord twee speelde een belangwekkende partij. Hij offerde twee pionnen en trok ten aanval op de koningsvleugel. Volgens Frank, aandachtig toeschouwer, moest deze aanval doorslaan. Op het einde blunderde hij evenwel de kwaliteit, vervolgens gaf hij nog een pion weg en dan was het over en uit: 1-2 achter.

Op bord drie speelde Eddy met wit een boeiende partij. We zagen een dubbelpion voor wit, dan een dubbelpion voor zwart, schermutselingen om van die pionnen weer bevrijd te geraken, dan combinaties om een koningsaanval op te zetten, een tegenstoot in het centrum… De spelers konden zich uitleven in messentrekkerij waarvan Julius Caesar zei: whauw. En de toeschouwers, zij snoepten ervan. In het late middenspel stond het nog allemaal redelijk gelijk. Eddy had het initiatief naar zich toe getrokken en hij had daar een pion voor over. In de tijdnoodfase wist zwart met een schijnoffer de meeste stukken af te ruilen. Zodoende bloedde de stelling langzaam dood en won zwart eenvoudig het eindspel van twee pionnen tegen één. 1-3 verloren.

Dworp 3 gaat erop en erover. Knap!

Leuze stond in de klassering in de buurt van Dworp 3. Een spannende ontmoeting dus? Daar beslisten de neefjes anders over…

Sander met zwart op bord 4 wist al snel zijn tegenstander te overrompelen. Een goede partij van hem en 1-0.

Mathias  met wit op bord 3 kwam na enkele schermutselingen een stuk voor. In een totaal verloren stelling durfde zijn tegenstander nog remise voor te stellen… Waar is de ethiek? 2-0 voor ons.

Johan met wit op 1 stelde de overwinning veilig met een correcte plusremise. Mooi.

Mats met zwart op bord 2 veroverde enkele pionnen. Zijn tegenstander speelde (te) lang door maar over het resultaat bestond al lang geen twijfel meer. 3,5-0,5 gewonnen.

Naspel

Team 1 heeft de schande van Aalst weggeveegd. Dat is één. Bovendien, twee en belangrijker, doen we in de rangschikking een goede zaak. We staan nu achtste met twee punten voor op vier ploegen. Volgende ronde moeten we naar Mons. Zij staan laatste. Daarna bekampen we Pantin 2, nu op de tiende plek. In die twee ontmoetingen zullen we het moeten doen want de laatste ronde is tegen leider CREB 1. Met andere woorden, we hebben alles nog in eigen handen. Hopelijk winnen we volgende ronde zodat we ploeg 2 kunnen versterken.

Als dat niet te laat is toch. Want team 2 staat nu (voor)laatste met slechts drie punten. Er zakt hier wel maar een ploeg gelukkig. Over drie weken MOETEN we winnen van Charleroi, rechtstreekse concurrent, om kans op behoud te vrijwaren. Vervolgens geven we Wavre partij, en in de laatste ronde zijn we bye, daar Rochade algemeen forfait gaf.

Dworp 3 is nu zesde met 7 punten uit evenveel ontmoetingen. We haalden aan het bord wel 9,5 uit 11 (1 forfait) in de laatste drie matches. Matthias, Mats en Sander –en Johan ook natuurlijk- doen het goed. Top!

uitslagen en standen interclubs