´┐╝doorgaan naar hoofdinhoud

gesneuveld op het veld van eer


door geert

19 februari 2017

nationale interclubs ronde 8
pantin 1 - dworp 1

Vooraf

Na een mindere prestatie in de vorige ronde gingen we op zoek naar eerherstel. Het zou geen sinecure worden tegen het sterke Pantin dat aantrad met een ploeggemiddelde van 2082 Elo. Maar goed, niets te verliezen en niet bang. Elk halfje is meegenomen. Bovendien had alvast Kjell een goed voorgevoel: het ging de dag van Frank worden.

De ontmoeting

Tja, wat zullen we zeggen? Bord 1 was traditiegetrouw het eerste klaar. Geen verrassing. Serge schroefde in ijltempo een 18-tal zetten theorie (neem ik aan) op het bord waarna de tegenstander in een ongeveer gelijkstaande stelling remise aanbood. Aangenomen. En zoals vrijwel elke ronde is het dan onduidelijk of we op bord 1 nu een halfje gewonnen of verloren hebben. 0,5 voor de goei.

Verrassend vlug volgde bord 2. Helaas niet met positief nieuws. Kjell haalde in een Benoni een pluspion binnen. Al snel bleek die echter vergiftigd. Het had gekund maar de witte stukken stonden wel erg passief. Rokade kon nog net al hielp er daarna geen lieve moederen meer aan. De stelling was niet te houden. De goei in het verlies, nog steeds maar 0,5.

Eric op bord 6 maakte deze ronde zijn interclub-debuut van dit seizoen. Tegen een sterke tegenstander is dat natuurlijk een zeer ondankbare opgave. Met wit speelde hij echter een erg keurige partij, Koningsindisch met f3. De aanval is de beste verdediging, het hele spelletje lang had Eric goeie kansen. Het heeft echter niet mogen zijn, een ongeluk zit in een klein hoekje. Dc7 was wellicht de verliezende zet. Nog steeds maar 0,5 voor de goei.

Daarna haalde Geert V. op bord 3 gelukkig nog een halfje binnen met de zwarte stukken. De witspeler opteerde voor een damepion maar zette die opening en het vroege middenspel wel erg bizar verder. Zwart profiteerde, kreeg volop spel en uiteindelijk een beter eindspel. Daarin werd een remise-aanbod -ondanks de lichtjes betere stelling- snel aangenomen. Het kalf is daarmee wel al verdronken, de goei hebben 1 op 4.

Filip op bord 5 maakte geen grote fouten. Hij hield dan ook lange tijd stand al werd hij toch langzaam in de verdrukking gespeeld. Het resulteerde in een lastig toreneindspel. Daarin veroverde zijn tegenstander eerst een pionnetje en finaal de partij. Jammer, er had meer ingezeten en dat zou zeker verdiend geweest zijn. Nog steeds maar 1 voor de goei.

En dan begon het lange wachten op Frank. Hij kreeg een sterke aanvalsstelling, ging dan wellicht iets te passief acteren maar zag zijn spel finaal toch beloond met een florissante, kansrijke stelling. Met een toren en twee pionnen tegen loper plus toren bleef het evenwel zeer moeilijk manoeuvreren. Ondanks tijdnood maakte de Pantin-speler geen fouten meer. Wel integendeel, Frank verloor zijn twee pluspionnen. Het halve punt kwam gelukkig niet meer in gevaar. 1,5 uit 6 haalden de goei deze keer.

Naspel

Het heeft er nimmer ingezeten en dat was tegen een straffe tegenstander ook geen oneer. En aangezien we nooit op punten gerekend hadden, was de ontgoocheling achteraf ook niet al te groot. Bovendien, hoera, hoera, hoera: Frank heeft een lange negatieve reeks eindelijk doorbroken en een halfje gescoord (congrats!). Een positieve noot om te eindigen dus en nu op naar de volgende ronde. Winst tegen Brasschaat 2 is dan een haalbare kaart.

uitslagen en standen interclubs

open lijnen en sterke torens

fen: 4k1r1/ppq2p2/1b2pp2/3p3p/2P1r3/1PQ2NP1/1P3P1P/3R1RK1 w-

wit: vanobbergh
zwart: geert v.

wit komt in de problemen indien hij besluit om met de dame de pion op f6 te slaan. in de partij speelde hij cxd5 waarna de stelling in remise verzandde. waarom is 1. Dxf6 Txg3! 2. hxg3 foutief voor wit?

lichess.org analyse bord