doorgaan naar hoofdinhoud

johan goormachtigh en marcel van herck winnen krasse knarren tornooi


door geert

13 maart 2017

Op 4 maart werd in Kapelle-op-den-Bos verzamelen geblazen voor het eerste Rapidkampioenschap 50+ en 65+ van Vlaanderen. In een zaal met de toepasselijke naam ‘De Plekpot’ zorgde de bekendste facteur uit het Vlaamse schaakwereldje, Hugo Van Steenwinckel, voor een fijn maar enigszins controversieel tornooi. Met een dertigtal deelnemers werd immers niet geopteerd voor een Zwitsers systeem. Wel werden de spelers volgens speelsterkte ingedeeld in vier groepen van 7 à 8 spelers. Het tempo bedroeg 15 minuten plus 10 seconden per zet.

De formule met reeksen zorgde nog voor de start voor groot ongenoegen bij twee sterke spelers, Robert Schuermans en Marcel Roofthoofd. Ze kwamen, zagen en bolden het weer af omwille van de spelformule.

Behalve dit incident verliep het toernooi vlekkenloos. De eerste reeks was trouwens bijzonder sterk met o.a. Daniël Sadkowski (Elo 2277), de in Dworp niet onbekende Jan Van Mechelen (Elo 2262) en ex-Belgisch kampioen Johan Goormachtigh (Elo 2191). Deze laatste trok uiteindelijk aan het langste eind en mag zich met 5,5/7 een jaar lang rapidschaakkampioen van Vlaanderen bij de 50-plussers noemen. Marcel Van Herck (Elo 2149) scoorde 4/7 in de hoogste reeks en is daarmee rapidschaakkampioen van Vlaanderen bij de 65-plussers.

Zelf was ik Elo-favoriet (1964) in de tweede reeks. Uiteindelijk werd ik ook gedeeld eerste samen met Guido Permentier (Elo 1725) en Erik Vande Velde (Elo 1924) met 5/7. In reeks drie speelde Bob Huysman (Elo 1481) mee. Hij haalde een mooie derde plaats met 4/7. De eerste plaats ging hier naar Piet Ulburghs (Elo 1624) met 5,5/7. Ten slotte was er nog een vierde reeks. Die werd gewonnen door Roger Buelens (Elo 1382) met 6/7.

Al bij al een leuke pot zaterdagnamiddagschaak. Fijne bieren werden verloot onder de deelnemers. Samen met een goed prijzengeld in elke reeks zorgde dit voor heel wat tevreden gezichten. Deze competitie, in de wandelgangen het oude zakken ofte krasse knarren tornooi genoemd, kan nog groeien. Het mag beslist een vaste plaats op de kalender krijgen. Deze competitie bewijst immers dat op schaaktalent en -vreugde geen leeftijd staat.

volledige uitslag op de website van de VSF