doorgaan naar hoofdinhoud

zwaargewicht


door diederik

5 februari 2017

klubkampioenschap ronde 6

In ronde 6 van het klubkampioenschap speelde vrijdag 10 man. Ook al sta ik niet gekend om mijn vlotte schrijfstijl, ik wil toch proberen om deze historische avond met een klein verslagje te eren.

foto spelers

Het “zwaargewicht” van de club geraakt zelfs niet op de foto!

Los van de mooie foto zijn er ook een aantal mooie stellingen op het bord gekomen.

We beginnen met Bob - Yves waar Yves in de hyperscherpe fried liver attack van het tweepaardenspel reeds na Pxf7 op zichzelf was aangewezen. Hij vond de juiste zetten maar gebruikte hiervoor enorm veel tijd, wat hem uiteindelijk de partij kostte. Bob doet hiermee een gouden zaak in de onderste regionen van het klassement door zijn eerste punt te scoren.

stelling 1 fen: r1bqkb1r/ppp2Npp/2n5/3np3/2B5/8/PPPP1PPP/RNBQK2R b KQkq - 0 6

Stelling na 6.Pxf7!? (fried liver attack)

Walter - Serge heb ik niet echt gevolgd. Dus vergeef mijn summiere samenvatting. Er was een klein “touché” incident zonder veel erg voor het verdere verloop van de partij. In een redelijk complex toreneindspel stelde Serge uiteindelijk remise voor. Volgens Walter had hij de beste kansen en stond hij misschien zelfs gewonnen, maar hij nam toch het zekere voor het onzekere en aanvaarde het remisevoorstel.

Stijn - Peter was eveneens een spannende partij die uiteindelijk in remise dreigde te verzanden. Een kleine onnauwkeurigheid van Stijn leverde onderstaande stelling op waar Peter de juiste “breekzet” vond.

stelling 2 fen: 8/p1p5/2k1p3/2P1Pppp/2K4P/P4PP1/8/8 b - - 0 1

Zwart speelt 1…f4! en ook al kan wit na 2.g4 hxg4 3.h5 eveneens promoveren, toch staat zwart volledig gewonnen. Peter haalde na secuur spel het volle punt binnen. Een goede les voor Stijn!

In de partij Diederik - Geert werd er door beide spelers nogal slordig gespeeld in de opening en het vroege middenspel. Dat resulteerde eerst in snel pionverlies van Diederik, maar na enkele mindere zetten van Geert in een stelling waar zwart moest vechten voor gelijkspel.

stelling 3 fen: bn6/4kpp1/p1p1p2p/N7/P1pP4/4P3/2B1KPPP/8 w - - 0 1

In bovenstaand stelling leverde het precieze Le4! (i.p.v. het “normale” Pxc4 =) een gezonde plus van 0.6 op, zwart zijn stukken worden volledig gedomineerd en bijna al zijn pionnen staan op de verkeerde kleur. Na de partij werd uitvoerig gediscussieerd of zwart hier nog remisekansen heeft. Na analyse met de machine is gebleken dat zowel wit als zwart, zoals te verwachten, het vervolg niet zuiver hebben gespeeld en remise dus zeker nog tot de mogelijkheden behoorde. In de praktijk echter denk ik dat spelers op ons bescheiden niveau dit eindspel met zwart niet kunnen houden wat van Le4! de matchwinnaar maakt. Diederik die positioneel begint te spelen, waar gaan we het schrijven?

De mooiste partij was misschien wel Eric - Filip. Eric is in een ver verleden nog omschreven als de meest talentvolle speler van onze club op Serge na, echter met grote hiaten in zijn spel (citaat Koen Heynen). Iedereen mag van deze uitspraak het zijne denken, het feit blijft dat Eric prachtige partijen kan spelen, wat hij hier bewijst tegen Filip.

stelling 4 fen: r4rk1/pbp3pp/1pnpq3/5p2/2P5/2Q1PN2/PP2BPPP/3R1RK1 w - -

c5! De dreiging Lc4 is ineens heel sterk en na het begrijpelijke maar zwakke Pe5? (Kh8 was beter) haalt Eric opnieuw uit met het knappe c6! (ook al geeft Stockfish nog andere mogelijkheden). Hierna domineert Eric de stelling volledig en heeft Filip eigenlijk geen schijn van kans meer. Het blijft dan ook een raadsel waarom onze voorzitter enkele zetten later (zie onderstaande stelling) remise voorstelde, een aanbod waar Filip niet lang moest over nadenken.

stelling 5 fen: r1b2rk1/p1p3pp/1pP5/4pp2/2B5/4P3/PP3PPP/3R1RK1 w - -

Lc4+ met remise voorstel.

In het klassement blijft Walter aan de leiding, gevolgd door Serge, Diederik en Kjell. Maar er moeten nog vele onderlinge duels gespeeld worden, alles blijft dus mogelijk in ons sterkste en spannendste kampioenschap in jaren.

Wordt vervolgd….